Veel gestelde vragen
Vertrouwenspersoon
Om een vertrouwenspersoon te worden, is het wenselijk om de basisopleiding tot vertrouwenspersoon te volgen. Na het afronden van de geaccrediteerde basisopleiding van Expertisecentrum Vertrouwenspersoon, kan je aan de slag als vertrouwenspersoon.
De basisopleiding is verdeeld over 4 klassikale lesdagen. De basisopleiding vertrouwenspersoon bestaat uit een mix van e-learnings en klassikale lessen.
Als vertrouwenspersoon heb je de verantwoordelijkheid om vertrouwelijkheid te waarborgen, slachtoffers van ongewenst gedrag te ondersteunen, te bemiddelen bij conflicten en indien nodig door te verwijzen naar andere ondersteunende diensten binnen of buiten de organisatie. Je rechten als vertrouwenspersoon kunnen variëren afhankelijk van lokale wet- en regelgeving en het beleid van de organisatie waarvoor je werkt.
Vertrouwenspersonen zijn gebonden aan strikte vertrouwelijkheidsregels en mogen informatie alleen delen met toestemming van de persoon die de informatie heeft verstrekt, tenzij er sprake is van een ernstige bedreiging voor de veiligheid van anderen of wettelijke verplichtingen om informatie te rapporteren.
Vertrouwenspersonen bieden emotionele ondersteuning, informatie over beschikbare opties en procedures, begeleiding bij het nemen van stappen om het probleem aan te pakken, en indien nodig doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten of juridische ondersteuning.
Expertisecentrum Vertrouwenspersoon biedt trainingen en workshops aan over onderwerpen als communicatie, conflictoplossing, diversiteit en inclusie, om een positieve en respectvolle werkomgeving te bevorderen.
Wanneer je de Basisopleiding Vertrouwenspersoon volledig hebt doorlopen (aanwezigheid moet 100% zijn) en je het proefexamen en gesprek positief hebt afgerond, ontvang je een deelnamebewijs van Expertisecentrum Vertrouwenspersoon. Hiermee kan je je aanmelden voor het landelijk examen van SKV. Het landelijk examen bestaat uit twee gedeelten: het schriftelijke en het mondelinge gedeelte. Bij het behalen van het landelijk examen kan je je inschrijven in het register van Hobéon. Daarnaast kan jij met deze persoonscertificering lid worden van LVV.
Om als vertrouwenspersoon geaccrediteerd te blijven, is het van belang dat jij je als vertrouwenspersoon blijft ontwikkelen door bij en nascholing (BNS) te blijven volgen.
Over een periode van 4 jaar is hiervoor door LVV het volgende vastgesteld:
– BNS: minimaal 24 uur
– Intervisie: minimaal 16 uur
– Extra activiteiten: minimaal 16 uur
Expertisecentrum Vertrouwenspersoon biedt diverse BNS-trainingen.